Merhaba, bu yazıda Windows Update mekanizmasının nasıl çalıştığından ve Windows update çeşitlerinden bahsetmeye çalışacağım.
Windows Update Nasıl Çalışır?
Temelde Windows Update 4 fazdan oluşur, bu fazlar;
- Scan (Tarama): Cihazlar bu fazla on premises (WSUS) ya da online Microsoft Update server’ı belirli zaman aralıklarıyla yeni bir güncellemenin buraya eklenip eklenmediğini kontrol ederler ve eklenen güncellemenin kendileri için uygun olup olmadığını kontrol ederler. Bu uygunluk administrator tarafından policy ile belirlenebilir. Bu adım arka planda görünmez olarak uygulanır.
- Download (İndirme): Tarama sonucu uygun olduğu belirlenen güncellemeler administrator tarafından belirlenmiş noktadan (bu bir SCCM DP olabilir) indirilir. Bu adım da genellikle görünmez olarak uygulanır.
- Install (Kurulum): İndirme işlemleri tamamlanan güncellemeler cihazların Windows Update politikalarına bağlı olarak cihazlara yüklenir.
- Commit and Restart (Uygulama ve Yeniden Başlatma): Güncelleme yüklendikten sonra çoğunlukla güncellemelerin aktif olabilmesi için cihazların yeniden başlatılması gerekmektedir. Bazı güncellemeler için bu gerekmez. Yeniden başlatma isteyen güncellemeler cihaz yeniden başlatılana kadar eski versiyon ile uygulanmaz. Dolayısıyla eski versiyon üzerinden cihazlar çalışmaya devam eder.
Güncelleme Tipleri Nelerdir?
Feature Updates: Yıllık olarak yayımlanır, Windows’un buildleri (21H2, 22H2 vs.) çoğu zaman aynı zamanda birer özellik güncellemeleridir.
- Quality Updates: Bu güncellemeler güvenlik(security) ya da güvenlik dışındaki güncellemeler olabilir. Kalite güncellemeleri, kritik güncellemeleri(critical updates), güvenlik güncellemeleri(security updates), güncellemeleri düzenleyen güncellemeler (servicing stack updates) veya driver güncellemeleri içerebilir ve genellikle patch Tuesday olarak bilinen her ayın ikinci Salısı yayımlanırlar. Bu güncellemeler kümülatif olurla ve bu sayede en güncel güncellemeyi yüklediğinizde geçmişe dönüş tüm fixler uygulanmış olur.
- Servicing Stack Updates: Güncellemeler bilgisayarımıza yığın mantığında kurulur ve bazen bir güncelleme başka bir güncellemeden önce ya da sonra olması gerekebilir. Bu nedenle zaman zaman Microsoft güncellemeleri yeniden sıralamak adına servicing stack update’ler yayımlar. Bu güncellemeler yüklenmez ise güvenlik güncellemeleri cihaza geçilemeyebilir ve cihaz riskli duruma geçebilir. Ayrıca bu güncellemeler her ay yayımlanmayabilirler ve zaman zaman yayımlanırlar. Her zaman en son kalite güncellemesinin yüklenmesi önerilir ki eksik bir servicing stack update kalmasın. Ayrıca servicing stack update’ler DISM, SFC gibi Windows dağıtımlarının altındaki bileşen olan CBS (component-based servicing stack) bileşenlerinin güncellemelerini de içerirler.
- Driver Updates: Adı üzerinde bilgisayarlarımızdaki driver’ların güncellemelerini sağlayan update’lerdir. Bu update tipi WSUS üzerinde varsayılanda kapalı durumdadır.
- Microsoft Product Updates: Bu güncellemeler Microsoft Office gibi diğer Microsoft ürünlerinin güncellemelerini içerirler.
Servicing Channels (Hizmet Kanalları) Nedir ve Hangi Hizmet Kanalları Bulunur?
Servicing Channels (Hizmet Kanalları): Windows cihazlara yayımlanan güncellemelerin nasıl ve ne zaman sunulacağının belirlendiği kanallardır ve 3 hizmet kanalı bulunur. Bu 3 kanal da farklı esneklik seviyeleri sunar. Bu yaklaşımla güncellemeler dalgalar halinde sunulur. 3 tip hizmet kanalı bulunur ve bu kanallar sayesinde örneğin kurumunuzdaki bazı cihazları Windows Insider program for business’e dahil ederek güncellemeleri önceden deneyimleyebilir ve buna göre pozisyon alabilir, ya da kritik sistemlerinizi Long-Term Servicing Channel (eski adıyla Long-Term Service Branch) ile minimal düzeyde sadece critical ve security güncellemeleri ile sadece açıklara karşı koruyarak çok daha uzun ölçekte feature update’ler almayı sağlayabilirsiniz.
- General Availability Channel (Genel Geçerlilik Kanalı – GAL): Genel olarak kullanılan kanaldır ve feature update’ler yıllık planda (eskiden yılda iki kez) bu kanala yayımlanır.
- Windows Insider Program for Business: Windows’un GAL’a yayımlanacak güncellemeleri öncelikle bu kanala yayımlanır, ve organizasyonlar bu kanal vasıtasıyla bu güncellemeleri önceden deneyimleyebilirler ve geribildirimlerde bulunabilirler. 3 farklı insider channel bulunur.
- Windows Insider Dev
- Windows Insider Beta
- Windows Insider Release Preview
- Long-term Servicing Channel (Uzun Dönem Hizmet Kanalı – LTSC): Bu kanal özel amaçlı genellikle Office programlarını çalıştırmayacak sağlık ekipmanları ya da ATMler gibi kritik sistemler için üretilmiştir. Feature update’leri 2 ya da 3 yıl gibi çok daha uzun dönemlerde alırlar.
Aşağıdaki görselde hangi Windows edition’ına hangi kanaldan güncellemelerin sağlanabileceğini göstermektedir.
Kaynaklar:
Windows client updates, channels, and tools – Windows Deployment | Microsoft Learn